עולם ההתחדשות העירונית משתנה, מבט מפוכח אל העתיד

עולם ההתחדשות העירונית משתנה.
מבט מפוכח אל העתיד

עולם ההתחדשות העירונית כפי שאנו מכירים משתנה מידי יום מול עיננו, ואנו עומדים לפני שינויים גדולים עוד יותר.
לפני כשנה כתבתי מאמר "תמ"א 38 מתה". 
במאמר ציינתי כי למרות שתמ"א 38 עדיין בתוקף, מבחינתי היא מתה. לא ראיתי בה את הדרך הנכונה להתחדשות, מצאתי בה רק קשיים, ובחרתי לא לייצג יזמים ודיירים אשר היו מעוניינים לבצע תמ"א 38 (חיזוק).

המאמר ההוא יצר המון תגובות משני צידי המתרס. חלק חיזקו את דעתי ושמחו שסוף סוף מישהו מציג את הדברים כפי שהם, על השולחן באור יום, ואחרים טענו שאני גורם נזק בעצם אמירת הדברים. היום לאחר כשנה מהמאמר, המצב רק החמיר, ולדעתי הצנועה, זה הולך להיות הרבה יותר גרוע.
עולם ההתחדשות העירונית כפי שאנו מכירים משתנה מידי יום מול עיננו. שינויים אלו מורגשים בשינויי מדיניות של עיריות, הטלות מיסוי שונות וקביעות תכנוניות אשר מקשות על הוצאת פרויקטים של התחדשות עירונית לפועל. שינויים אלא מתבטאים בסגירת דלתות הרשויות בפני פרויקטים של תמ"א 38 בערים שונות. עירית רמת גן, אשר הובילה בשנים האחרונות את תחום תמ"א 38, הודיעה על עצירה מוחלטת של תמ"א 38 בשטחה, כאשר היא קובעת כי תמ"א 38 חיזוק יתבצע רק במתחמים ולא במבנים בודדים. עיריות קריית מוצקין וקריית ביאליק הודיעו על מתן הגבלות בביצוע תמ"א 38 מסוג הריסה ובנייה מחדש. בעיריית ראשון לציון נקבעו מכסות של יחידות דיור חדשות לביצוע תמ"א 38 במתחמים מוגדרים. עיריית הרצליה מגבילה פרויקטים של תמ"א 38, וכעת גם עירית רמת השרון מודיעה ליזמים ואדריכלים, כי ייתכן שפרויקטים שמקודמים בעיר לא יצאו לפועל, גם אם הם עברו כבר את כל שלבי התכנון ואושרו כדין, וזאת מהסיבה כי מכסת הדירות החדשות לבנייה בעיר במסגרת התוכנית עומדת להסתיים. 

משמע האמור כי יזמים, אשר עמלו והשקיעו מאות אלפי שקלים בקידום תוכניות והוצאתם לפועל, ולא יספיקו להוציא את ההיתר, יוותרו עם פרויקט יפה על הנייר, אך ללא יכולת להוציא אותו לפועל ויפסידו מאות אלפי שקלים. אדריכלים אשר עמלו במשך שנים וקיוו לקבל את שכרם עם הוצאת הפרויקט לפועל, לא יקבלו דבר, עורכי דין אשר עבדו שנים וקיוו לקבל את שכרם ממכירת הדירות, לא יקבלו דבר, וכך כל אנשי המקצוע המלווים פרויקטים של תמ"א 38, יגלו כי למרות אלפי השעות, ועשרות הערבים אשר השקיעו לקידום הפרויקט הם לא יקבלו תמורה בגין עמלם.
וזה הולך להיות הרבה יותר גרוע. 
כי זה לא ייעצר רק בעיריות המצוינות מעלה. זה יחלחל לכל הערים. כולם רוצים התחדשות עירונית, כולם רוצים עיר חדשה, עם כבישים יפים ותעשיה, משרדים וארנונה שניתן לגבות, ומבני ציבור שניתן לדרוש מהיזמים לבצע, אך כל הדברים האלה לא ניתנים לביצוע במסגרת של תמ"א 38. אלו דברים שניתן לבצע רק בתכנון מסודר של מתחמים גדולים ופרויקטים של פינוי בינוי.
פועל יוצא מהאמור, שכולנו צריכים להתפכח ולהבין, שמה שהיה בעבר לא יהיה בעתיד.  

נותני השירותים בתחום, עורכי דין, אדריכלים, שמאים, מפקחים ונותני שירותים מקצועיים בתחום, אשר לא ידעו להתאים את עצמם למצב החדש, יגלו שהם בבעיה כלכלית אמיתית. יזמים וחברות קטנות, אשר הצליחו להחתים בניין אחד או שניים, והצליחו לגייס משקיעים להוצאת בניין לחיזוק, לא יוכלו להוציא פרויקטים של פינוי בינוי לפועל. החברות הגדולות ובעלות יכולת המימון יהפכו להיות החברות היחידות שיוכלו להוציא פרויקטים של פינוי בינוי לפועל והחברות הקטנות יצטרכו להתאים את עצמם באופן של מיזוג או התחברות עסקית מול הגדולות שאחרת הם ייעלמו מהתחום.
אז צריך להפנים ולהבין שמה שהיה, לא יהיה עוד. להבין איפה העתיד ולכוון אליו, שאחרת נישאר הרחק מאחור.


למאמרים נוספים:






Share by: